Skip links

Van kalf tot koe

0-1 wk

1-lingbox

Als de koe gekalfd heeft en het kalf heeft drooggelikt, gaat het kalf in een 1-lingbox. Dit is om het kalf te beschermen tegen het doodliggen door de moeder en infecties.

1-12 wkn

groepshok

De vaarskalfjes (de meisjes) gaan in groepshokken, van maximaal 4-5 per hok. Daar krijgen ze nog drie keer per dag melk en leren ze brokjes en hooi eten.

De stierkalfjes gaan na 2 weken weg naar een andere boerderij.

12 wkn – 6 mnd

in de wei

Na 12 weken gaan de kalfjes naar een ander groepshok met stro. Daar hebben ze in de zomer de mogelijkheid om buiten te zijn in de wei. En daar maken ze graag gebruik van.

6 – 12 maanden

in de boxen

Als ze zes maanden oud zijn, leren ze in de boxen te liggen. Daar zijn ze echt al groot, met eten aan het voerhek. Ook daar kunnen ze lekker naar buiten.

12 – 22 maanden

klaar voor de stier

Op deze leeftijd worden ze ‘pink’ genoemd en zijn ze klaar voor de stier. Ze gaan een hok verder – of in de zomer achter in de wei – bij de stier in. Die zorgt er (meestal) voor dat ze drachtig worden.

22 maanden en verder…

aan de melk

Een dracht duurt 9 maanden. Dan wordt het kalfje geboren en gaat de vaars melk geven. Bij een volgende dracht is het geen vaars meer, maar wordt het een 2-kalfskoe genoemd en zo verder…

Vier generaties op een rij…

Deze Fokje’s zijn allemaal nog te vinden bij ons in de stal.
Van een paar maanden tot 12 jaar oud.

Koeien krijgen een naam met volgnummer en een vier-cijferig nummer.
Dit laatste nummer wordt gebruikt voor de robot.

De koeien in het voorjaar voor het eerst weer naar buiten…